0

Achtergrond
Hervormen islam 9/11
Foto Boerkachick
Parool
halalbank
Cijfers
Gaat niet mee .. links
Boerkaverbod 'positief'
Jonge Moslims
Geef je niet aan Telegraaf
Liever fred Dan mohammed
Gekke Geert wil ook wat zeggen
is schiphol nog veilig?.jpg
Destroy Islamic Fascism
Telegraaf
Jodenhaat Moslims

Deze krantenkoppen worden vooral als links gezien. 

Moslims worden op een positieve manier over één kam gescheerd, met als kernpunt dat er geen fundamenteel probleem is tussen islam en 'het Westen'.

 

Deze artikelen doen juist het tegenovergestelde.

Van de opzwepende Volkskrant foto tot de koppen over negativiteit tegen joden, er wordt een beeld versterkt dat er een conflict heerst tussen de islam en westerse cultuur.

Scheufele Model of Framing.png

Proces Model of Framing

Scheufele (1999)

Waar alle krantenkoppen in overeenkwamen is het schetsen van een wereldbeeld. 

 

Elk mens heeft een unieke som ervaringen, wat invloed heeft op de manier waarop we naar de wereld kijken en deze proberen te begrijpen. 

 

Maar zoals Schwartz (2014) verwoordde: “knowledge is only gained by orderly loss of information”. De enige manier waarop mensen kennis kunnen verwerven is het (selectief) negeren van andere informatie. Bij personen wordt dit gezien als een 'perspectief’ of kijk op de wereld. Op het gebied van media heet dit framing: een structuur of raamwerk waaruit informatie of kennis wordt gedeeld.

 

Het is vaak erg moeilijk om iets 'framing' te noemen. Scheufele (1999) zei dat dit komt door gebrek aan een theoretische basis, met als gevolg een vaag begrip dat moeilijk te beschrijven of te analyseren is.

 

Maar, om het conflict tussen de twee kampen te begrijpen is het van groot belang om te weten welke rol framing speelt. In een poging dit te verhelderen heeft Scheufele (1999) het Proces Model of Framing gemaakt, waarmee duidelijk wordt hoe een frame wordt gecreëerd en zichzelf op een cyclische manier in stand houdt. 

FRAME BUILDING

 

De eerste stap in het model beschrijft hoe een frame tot stand komt. Hierbij zijn 'inputs' factoren die invloed uitoefenen. Voorbeelden hiervan zijn druk vanuit organisaties, ideologieën en de opvattingen van elites/leidinggevenden.

 

Onder invloed van deze factoren wordt (bewust en onbewust) een frame gecreërd, waarbinnen de gepubliceerde artikelen moeten passen.

 

Journalisten hebben hierdoor een beperkte vrijheid hoe en waarover ze kunnen schrijven.

FRAME SETTING

 

De tweede stap is de manier waarop frames invloed hebben op de keuzes van het publiek.

 

Deze 'frame setting' gaat niet per se over de inhoud maar over welke frames worden gebruikt en welke niet. Dit beïnvloedt vervolgens de manier waarop het publiek naar de wereld kijkt.

 

Een voorbeeld hiervan is een 'linkse krant' die een 'links frame' gebruikt waarbinnen hun artikelen worden gepubliceerd. Dit heeft invloed op de voorkeuren van het lezende publiek, met als gevolg dat ze meer geneigd zijn vanuit een 'links frame' te handelen.

INDIVIDUAL-LEVEL EFFECTS OF FRAMING

 

 

De derde stap gaat over de invloed van publieke frames (Audience Frames) op de individuele keuzes van journalisten en producers.

 

Zoals elk ander mens worden journalisten en producers ook beïnvloedt door frames die in de media worden gebruikt. Deze zullen doorwerken in hun individuele keuzes en de manier waarop zij hun werk zullen framen.

JOURNALISTS/PRODUCERS AS AUDIENCES

 

Het laatste proces is hoe de individuele frames invloed hebben op de inputs waaruit frames worden gebouwd.

 

De som van alle individuele frames wordt in deze stap omgezet in een gemeenschappelijk perspectief. Dit bepaalt welke frames er heersen in een organisatie en legt de basis voor "frame building", waarmee de cirkel rond is.

 

 

 

 

Met deze kennis in het achterhoofd wordt op de volgende pagina het artikel van Wierd Duk bekeken.